"Vi læste, så øjet blev stort og vådt"

Az összefoglaló lényege röviden és tömören, hogy mindenképp megéri ERASMUS pályázattal külföldön tölteni egy félévet, azonban van pár praktikus információ, amit fontos tudni.

Miután felvételt nyertél, és túljutottál a bürokratikus viszontagságokon, még sok a teendő. Én pótpályázással kaptam meg az ösztöndíjat, emiatt az utolsó pillanatban kellett elintéznem a szállást és a tárgyfelvételt, ezért érdemes időben feltérképezni az aktuális szemeszter kruzuskínálatát. Tapasztalataim szerint az ERASMUS-hallgatók felvehették a kívánt tárgyakat. Legcélszerűbb a Lektor i nordisk kurzusai közül választani, a tárgyak leginkább 10–15 kreditesek (20 a kötelező minimum kreditküszöb), azonban érdemes a szabadon felvehető kurzusok között is szétnézni. Erősen ajánlott az órákhoz szükséges kötelező irodalmat minél előbb kikölcsönözni a könyvtárból, mert egy-két példányt tartanak csak. Persze boltban is be lehet őket szerezni, de hamar elmegy egy havi lakbér ára a könyvekre. Az óráról órára készülés nem csak elvárás, hanem szükséges is, hiszen általában egy alkalom harmada áll csak előadásból, és az óra többi része pedig közös munka és beszélgetés az adott témáról. A Lektor i nordisk szakon jellemző a tanulói csoportokba rendeződés, és a közös felkészülés a vizsgákra. Az én tapasztalatom alapján a norvég szaktársaim csak távolágtartóan voltak kedvesek, ezért a többi cserediákkal készültem együtt a vizsgákra. A tanárok kivétel nélkül segítőkészek, a szemeszter folyamán két kötelező konzultációm is volt tárgyanként, leginkább a beadandó miatt, de a vizsgáról is lehetett bármit kérdezni. A leadási határidőket pedig szigorúan be kell tartani! Nem szokatlan jelenség, hogy vendégelőadó veszi át az órát, nekem a Litterær analyse og teori nevű kurzusomat egy svéd tanár vette át félúton.

Bergenben a Sammen névre hallgató diákjóléti bizottság biztosít több ezer diákszállást. A külföldi hallgatók leginkább a Fatoftba kerülnek, ami mondhatni egy különálló diákváros számos szolgáltatással, mint pl.: saját szórakozóhely, multifunkcionális sportcsarnok/edzőterem, bolt, felszerelésbérlés túrákhoz stb. A fél évig ott tartózkodó hallgatókat a Fantoft Trebe osztják be, ahol osztozni kell a szobán egy másik diákkal. Fantoftban még igényelhetünk akár saját szobát külön fürdővel és közös konyhával is. Ha váltani szeretnétek szobát, a szemeszter alatt bármikor lehet pályázni, azonban fontos az anyagiakat is figyelembe venni, hiszen a lakhatás nagyjából az ERASMUS támogatás 60-80 százalékát felemészti. Közösség szempontjából is érdemes a Fantoft Tre osztott szobáit fontolóra venni, hiszen a szobák a közös térbe nyílnak, ahol biztos mindig lehet valakivel beszélni.

Ami az anyagiakat illeti, érdemes némi megtakarítással / egyéb támogatással nekivágni a külföldi tanulásnak. Sajnos a norvég bürokrácia kiábrándítóan nehézkes: a munkavállalás alapja a norvég lakcím regisztrálása a rendőrségnél, ami egyébként is kötelező a külföldi hallgatóknak, ha a kint tartózkodás fél évig tart. A tavaszi szemeszterben szinte lehetetlen volt fél éven belül időpontot kapni. Persze a dokumentumok hiányában is ajánlhatnak a munkaadók szerződést.

Bergenben számos diákközösség biztosít munkát önkéntességi alapon. A bölcsészkar épületében egy Ad fontes nevű kávézó várja az önkénteseket, ahol heti egy műszakot kell csak vállalni. Pár utcával arrébb Det Akademiske Kvarter nevű kávézó és kulturális központ biztosít munkát minden érdeklődőnek. Itt számos munkakörben kipróbálhatjátok magatokat: barista, marketinges, rendezvényszervező, amatőr színész, bartender stb. Bárhogy is döntötök, mindegyik választás tökéletes lehetőség arra, hogy egy (nagyrészt) norvég nyelvű közösség tagjai legyetek.

Nekem sokat adott az ERASMUS, és bátran tudom ajánlani nektek is, hogy próbáljátok ki. Ha felmerült bennetek bármilyen kérdés, nyugodtan vegyétek fel velem a kapcsolatot! (hozmann.patrik@gmail.com)

Egy félév Bergenben – képekben

Egy félév Bergenben – képekben

0

/

0

0

/

0