Közép-kelet-európai dán szakos hallgatók első juniorkonferenciája

Közép-kelet-európai dán szakos hallgatók első juniorkonferenciája
04/25 - 04/26

2022. április 25. - 2022. április 26.

ELTE, BTK, R épület, 245-es terem

04/25 - 04/26

2022. április 25. - 2022. április 26.

ELTE, BTK, R épület, 245-es terem


A Skandináv Nyelvek és Irodalmak Tanszékén 2022. ápr. 25-én és 26-án zajlott le a közép-keleti-európai térség dán szakos hallgatóinak első juniorkonferenciája. A Prágából, Gdańskból, Poznańból és Belgrádból érkező csaknem negyven hallgató és budapesti szaktársaik nyelvészeti, irodalomtörténet és -elméleti, filmművészeti, képzőművészeti, építészeti, kultúratudományi és társadalomtudományi témákból írt szakdolgozataik főbb téziseit és munkamódszereit mutathatták be a hazai oktatók, meghívott vendégelőadók és  saját intézményeik dán nyelvi lektorai előtt.

A konferencia két napján Bodil Marie Stavning Thomsen, az Aarhusi Egyetem professzora és Torben Jelsbak, a Koppenhágai Egyetem docense tartott plenáris előadást Lars von Trier dán filmrendező munkásságának visszatérő eszközeiről és Kim Leine dán író regényeinek posztkoloniális olvasati lehetőségeiről. A hétfői napot Peter Adolphsen dán novellaszerző, a keddi előadássorozatot Halfdan Pisket képregényrajzoló felolvasása zárta.

A rendezvénnyel szerettük volna elérni a skandinavisztika szak iránt érdeklődő középiskolai diákokat is, ezért a keddi alkalmat egy kedvcsináló előadással kezdtük, amelyre egy vidéki és egy budapesti gimnázium diákjait hívtuk el.

Reméljük, hogy a kezdeményezéssel (ahogy neve is mutatja) egy hosszú életű hagyományt indítottunk útjára, és jövőre a térség egy másik egyetemén tudjuk megrendezni a dán szakos hallgatók juniorkonferenciáját.

Lejjebb görgetve megtekinthetik a konferencia részletes programját és plakátját, valamint az eseményről készült fotókat és videókat.

Program
Endeligt program

Galéria

Galéria

0

/

0

0

/

0